Русия и Китай няма да подкрепят нови санкции срещу Пхенян

Владимир Путин каза, че има само мирно решение на корейския ядрен проблем. Това напомняне е важно в ситуация, в която натискът на САЩ върху КНДР достига до логически задънена улица. Русия и Китай няма да подкрепят нови санкции срещу Пхенян, а атаката срещу КНДР не е включена в реалните планове на САЩ – остава само пътя на преговорите. И това ще даде на Русия важни козове.

След като беше тествана корейската водородна бомба, Съединените щати още веднъж ясно заявиха, че не изключват военно решение на корейската криза. И докато световните лидери разбират, че Вашингтон няма да започне ядрена война, ситуацията в Далечния изток е все по-нервна.

За Русия така нареченият корейски проблем също не е второстепенен.

Дори ако не говорим за катастрофален военен сценарий, това е криза, която се разгръща около наша съседна страна. Криза, свързана с конфронтацията между САЩ и Китай, криза, която засяга посоката на политиката в Япония и Южна Корея, криза, която повдига въпроса за режима на разпространение на ядрени оръжия.

Нов етап на корейската криза бе обсъден на срещите на Путин в китайския град Ксиамен на срещата на върха на БРИКС: на първо място, разбира се, с китайския лидер Си Цзинпин. Освен това Путин говори по телефона с президента на Южна Корея и с японския премиер – и двамата ще пристигнат във Владивосток в сряда. Но ако преди това беше договорено участието на новия южнокорейски президент Мун и министър-председателя Абе в Източния икономически форум, посещението на секретаря на Съвета по сигурност на Русия Николай Патрушев в Сеул в понеделник беше внезапно.

Фактът, че секретаря на Съвета за сигурност на РФ го изпращат в Токио е бил известен няколко дни преди това – и най-вероятно основната цел на посещението му е обсъждане на корейската криза. Но спирането в Южна Корея и срещата с новия президент очевидно е реакция на последните тестове на севернокорейската бомба. Русия прави усилия за намиране на изход от кризата със Северна Корея, като поема все повече и повече инициативи в тази област. Досега нашите усилия са свързани с областта на непубличната дипломация. Но вероятно в четвъртък на форума във Владивосток Путин ще оповести руските предложения.