Русия и Китай наложиха вето на резолюция за прекратяване на огъня в Алепо

В Съвета за сигурност на ООН Русия и Китай наложиха вето на резолюция, която призовава за прекратяване на огъня в града за седем дни.

Документът бе внесен от Испания, Египет и Нова Зеландия. Той предвиждаше всички страни в сирийския конфликт да сложат край на боеветев Алепо за първоначален период от седем дни. Според документа този период можеше да се удължава. Проектът предвиждаше и да се допуснат екипи за оказване на хуманитарна помощ на десетките хиляди жители на онези източни части на град Алепо, които са под контрола на бунтовниците и които са обсадени от правителствените сили.

В близките дни в Женева ще има нови консултации на експерти от Съединените щати и Русия за намиране на решение на ситуацията в Алепо. Към момента е възможно повече от 100 000 души да се намират в кварталите, контролирани от бунтовници. Те имат нужда от лекарства, а запасите им от храна са ограничени.

Лавров подчерта, че щом бъде постигнато споразумението между Русия и САЩ, “бунтовниците, които останат в източната част на Алепо, ще бъдат третирани като терористи и Русия ще подкрепи операцията на сирийската армия срещу тях”, предаде Ройтерс.

Според него резолюцията в Съвета за сигурност на ООН е контрапродуктивна, защото едно примирие би позволило на бунтовниците да се прегрупират.