Русия и Китай започват „серийно производство“ на плаващи АЕЦ

Русия и Китай планират създаването на съвместни предприятия за серийно строителство на плаващи АЕЦ. Това стана ясно от съвместното изявление на премиерите на двете страни Дмитрий Медведев и Ли Къцян за развитие на стратегическото сътрудничество в областта на използване на ядрената енергия за мирни цели.

„Като се има предвид Меморандумът за взаимно разбирателство между „Росатом“ и Агенцията по ядрена енергия на Китай за сътрудничество при изграждането на плаващи АЕЦ от 20 май 2014 г. и като се отчита широката сфера на използване на плаващи ядрени топлоелектроцентрали и перспективите на този високотехнологичен продукт на международните пазари, ръководейки се от принципите на търговската целесъобразност и взаимната изгода, премиерите на Русия и Китай подкрепят изграждането на серия от не по-малко от 6 плаващи ядрени централи, чрез създаването на съвместни предприятия“, се казва в документа.

Миналия понеделник се състоя среща на премиерите на Русия Дмитрий Медведев и на Китай Ли Къцян. В рамките на разговорите бяха постигнати договорености двете страни да подготвят междуправителствено споразумение за строителството на два нови блока на АЕЦ Тянван. Освен това се планира изграждането на енергоблокове на нови площадки в Китай, развитие на сътрудничеството за плаващи АЕЦ и на перспективното направление за реактори на бързи неутрони, които са технология от четвърто поколение.

В настоящия момент „Росатом“ изгражда Трети и Четвърти блок на Тянванската АЕЦ. През 2016 г. групата компании ASE планира да завърши строително-монтажните дейности и да започне студената обкатка на оборудването за Трети блок, а в края на август 2017 г. се предвижда първото зареждане на гориво в него. Въвеждането му в експлоатация е планирано за февруари 2018 г., а на Четвърти блок – за декември 2018 г. „Росатом“ вече предаде в експлоатация Първи и Втори блокове на АЕЦ „Тянван“.

Източник: inews.bg