Русия и ЕК се разбират за "Южен поток" до 2016 г.

Москва и Европейската комисия ще намерят решение на въпросите около „Южен поток“ и Третия либерализационен пакет. Това става ясно от думите на постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов.

Той смята, че най-късно до 2016 г. Москва и Брюксел ще успеят да се споразумеят за това как ще работи газопроводът, когато реално започне дейността му, предаде ИТАР-ТАСС. В подкрепа на тезата си той изтъква, че през 2012 г. Русия и ЕК са успели да се договорят правилата на Третия либерализационен пакет да не бъдат прилагани за газопровода OPAL, който свързва „Северен поток“ с газопреносната система на Германия. Чижов обаче разкритикува като цяло новите правила в сферата на енергетиката в ЕС като сравни Третия либерализационен пакет с „ярем на шията“ на европейската енергетика. Не случайно големи компании в ЕС правят всичко възможно да получават дерогация от правилата, когато започват мащабни проекти, допълва Чижов. Той отново заяви, че „Южен поток“ и другите трансгранични проекти не попадат под въздействието на Третия пакет.

Работната група между Москва и Брюксел за решаване на въпросите около проекта „Южен поток“, за която се уговориха в петък руският министър на енергетиката Александр Новак и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, вече е създадена, съобщава още Чижов. Нейни ръководители ще бъдат руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновский и шефът на Генерална дирекция „Енергетика“ в ЕК Доминик Ристори..