Русия и Гърция подписват меморандум за продължение на „Турски поток“

Руският министър на енергетиката Александър Новак планира в петък да подпише с гръцкия министър на производствените реформи, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис меморандум за строителството на продължение на газопровода „Турски поток“.

„С нашите гръцки партньори обсъждаме възможността за създаване на инфраструктура на територията на Гърция, утре на срещата с моя колега – министъра на енергетиката господин Лафазанис, планираме да подпишем съответния меморандум и проектът вече ще върви напред, ще се формира съвместна проектна компания“, каза Новак пред журналисти в четвъртък.

Той отбеляза, че както и е предполагала по-рано руската страна, „Турски поток“ ще бъде построен по дъното на Черно море и по сухопътната територия на Турция до границата с Гърция. „По-нататък маршрутът още не е утвърден окончателно, и на първо място това зависи от предложенията на самите страни, на териториите на които трябва да премине газопровода и където ще се развива съответната инфраструктура“, поясни Новак.

По неговите думи съществуват различни варианти. „Ние, разбира се в качеството на основен разглеждаме варианта за строителство през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария за доставки в Баумгартен в Австрия, Еврокомисията разглежда различни варианти. Ние можем да кажем, че всичко зависи от тях, защото в съответствие с изискването на законодателството развитието на европейската инфраструктура е в пълномощията на Еврокомисията“, поясни руският министър.

Началото на строителството на първата нишка от морския участък на „Турски поток“ е планирано за края на юни-началото на юли, съобщи още Новак. „Сега се реализират нови проекти, реализира се проектът „Турски поток“ и на първо място днес ние провеждаме преговори с турските ни партньори за строителството на газопровод от Русия в Турция на границата между Турция и Гърция“, каза министърът.

„В момента се провеждат преговори (по подписването на споразумението – бел.ред.)… Ключов момент днес е началото на строителството на първата част от морския участък на газопровода, сроковете за който са установени в съответствие с графика – края на юни-началото на юли. Дотогава ние очакваме получаване в съответствие със споразуменията с турската страна на разрешение за строителство по морската част“, каза министърът.

Той добави, че се очаква разрешението за научни изследвания в морската зона и териториалните води на Турция, след което газопроводът ще премине към сухопътната част.

В четвъртък председателят на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер и гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис обсъдиха строителството на продължение на газопровода „Южен поток“ на територията на Гърция и подписването на съответния меморандум. Гърция и Русия се намират на „финалната права“ в преговорите за строителството на продължение на „Турски поток“ на гръцка територия.

„Турски поток“ предполага строителството на газопровод с мощност 63 милиарда кубични метра газа на година от Русия в посока Турция през Черно море. Газопроводът с протежение около 1100 километра ще се състои от четири нишки и ще прекарва до турско-гръцката граница до 47 милиарда кубични метра газ.