Русия имала сигурни доказателства, че атаката в Хан Шейхун е провокация

Русия има неоспорими доказателства, че събитията в Хан Шейхун са провокация. Това обяви специалният пратеник на руския президент Владимир Путин и ръководител на руската делегация в преговорите за Сирия в Астана Александър Лаврентиев, цитиран от РИА „Новости“.

„Това е чиста провокация от страна на лица и структури, които не се интересуват от постигане на мир в Сирия. Но за съжаление всички наши обяснения, аргументи и опити за доказване се натъкват на пълно неразбиране от страна на Запада“, коментирал Лаврентиев пред журналисти.

Той добави, че Русия ще продължи да се опитва да убеди западните страни да променят позицията си по отношение на правителството на Сирия.

На 4 април сирийската опозиция обяви за 80 загинали и 200 ранени при нападение с химическо оръжие в град Хан Шейхун в провинция Идлиб. Западът обвини за химическата атака сирийските правителствени сили.

Дамаск отхвърли обвиненията и обвини бунтовниците и техните покровители. Сирийските власти твърдят, че никога не са използвали химическо оръжие нито срещу мирни граждани, нито срещу терористи, като целият химически арсенал е бил унищожен под контрола на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Източник: news.bg