Русия изпрати нова експедиция на МКС

Руският космическия кораб “Союз ТМА-18М”, на борда на който се намира новият екипаж на МКС, успешно излезе в околоземната орбита и след две денонощия, на 4 октомври, ще се скачи с международната станция.

Към МКС лети новият екипаж в състава на космонавта Сергей Волков (Роскосмос), казахстанския космонавт Айдин Аимбетов и астронавта от Европейската космическа агенция Андреас Могансен.

Специална седалка и нови космически костюми ще изпита по време на работата на МКС първият астронавт на Дания Андреас Могенсен, заяви той малко преди полета.

„Предстои ми да изпълня изключително много европейски и датски експерименти за усъвършенстване на новите технологии на полетите както на МКС, така и на междуорбиталните експедиции до други планети“, каза Могенсен.

По думите му, един от новите експерименти ще бъде тестването на космическия костюм Skinsuite, което ще помогне за изучаването на влиянието на микрогравитацията върху мускулната система.

Планира се също така и провеждането на уникалния европейски експеримент Mares.

„Той се състои в това, че ние чрез специално оборудване, изпълнено във вид на експериментална седалка, ще изучаваме въздействието на безтегловността на човека, което ще позволи да бъдат получени данни, крайно необходими за междупланетните полети в бъдеще“, каза Могенсен.

Както отбеляза от своя страна казахстанският космонавт Айдин Аимбетов, неговата научна програма също ще бъде изключително наситена.

„Първата серия от тези експерименти бе започната още от сегашния президент на „Казкосмос“ Талгат Мусабаев. Това са експериментите „Взаимодействие“ и „Ураган“, както и наблюденията на атмосферните явления над Казахстан“, каза Аимбетов.

Общо новият екипаж на МКС ще извърши 76 научни експеримента, сред които 35 медицински.

На МКС пристигането им очакват руснаците Генадий Падалка, Михаил Корниенко и Олег Кононенко, американските астронавти Скот Кели и Чел Линдгрен, както и японският астронавт Кимия Юи.

Днешният старт на ракетата „Союз“ е 500-ят за знаменития „Гагарински старт“ на Байконур.

„В памет на тази дата на фермата за обслужване на уникалния комплекс ще бъде нанесена бяла звезда“, съобщи пред РИА Новости специалист, дълги години обслужващ стратегическия обект.