Русия започна изпитания на нова система за отбрана

Концернът „Радиоелектронни технологии“ започна изпитания на съставните части на наземния комплекс за радиоелектронна борба, способен да защити граждански обекти и войската при въздушно-космическо нападение, съобщи ТАСС, цитиран от „Руски дневник“.

„Концернът пристъпи към заводски изпитания на съставните части на наземния комплекс за защита при въздушно-космически нападения, които ще продължат до края на годината“, каза представител на концерна пред агенцията.

Комплексът е интегриран в системите и средствата за противовъздушна отбрана.

„В реален мащаб във времето е организиран автоматизиран обмен на разузнавателна информация за действията на въздушно-космическите групировки в интерес на централизираното разпределение на целите“, поясниха производителите.

Комплексът се състои от отделни модули, които са способни да въздействат на системата за управление на противника на големи разстояния чрез мощни и сложни цифрови сигнали. Създадени са многоканални станции, които обезпечават едновременното радиоелектронно заглушаване на различни системи.

Както отбеляза първият заместник-генерален директор на концерна Игор Насенков, модулите представляват елементи на йерархично построени многостепенни системи.

„Оптималният ефект се постига чрез разпределяне на енергийни, честотни и интелектуални ресурси. Всички модули на комплекса са снабдени с индивидуална защита, защото те самите представляват обекти на първоначалните удари на противника“, каза Насенков.