Русия започва разследване за геноцид в Източна Украйна

Следственият комитет на Русия започва разследване за геноцид на рускоезичното население в Източна Украйна. Съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на говорителят на институцията Владимир Маркин.

„Следственият комитет започва наказателна процедура за геноцид на рускоезичното население, живеещо на териториите на Донецка и Луганска народна републики“, заяви говорителят на институцията Владимир Маркин.

Разследването е установило, че „в периода от 12 април 2014 г. до момента, в нарушение на Конвенцията от 1948 г., както и на други международни правни актове, осъждащи геноцида, неидентифицирани лица от висшето политическо и военно ръководство на Украйна, украинските въоръжените сили, Националната гвардия на Украйна и „Десен сектор“ са издавали заповеди, насочени към пълното унищожаване на рускоговорящите граждани, живеещи на територията на Донецка и Луганска републики“, посочи Маркин.

По думите му използването на тежки оръжия и на авиация по време на конфликта е причинил смъртта на най-малко 2500 души и унищожаването на над 500 сгради на цивилни в областите Донецк и Луганск.

Според ООН конфликтът в Източна Украйна е отнел за пет месеца живота на 3200 души и е предизвикал преместването на 600 000 цивилни.