Русия заплаши да спре GPS системата на своя територия

Заместник министър-председателя на Русия Дмитрий Рогозин заплаши да дезактивира цялата инфраструктура на Global Positioning System, или GPS, работещи на руска земя, ако САЩ не се съгласи да позволи на Русия да постави ГЛОНАСС станции на територията на САЩ.

На пресконференция вторник, Рогозин обяви САЩ за „ненадежден партньор“ и заяви, че ако до 31 май не започнат преговори за разполагането на руски ГЛОНАСС станции в САЩ, „на 1 юни [Русия] ще прекрати действието на тези [GPS] станции на нейна територия“.

Той съобщи, че е сформирана работна група от представители на „Роскосмос“, Руската академия на науките и Министерство на външните работи. „Ще започнем преговори“, съобщи Рогозин. „Всичко зависи от тези три месеца, в противен случай сътрудничеството ни ще бъде сведено до минимум“, предупреди той.

Рогозин припомни, че САЩ все още не е взел решение относно разполагането на станции на ГЛОНАСС на своя територия, въпреки че в Руската федерация има много станции на GPS. Той добави, че Москва ще въведе забрана за използване на руски ракетни двигатели, предоставени на САЩ за извеждане в орбита на сателити с военно предназначение.

Руските власти не възнамеряват да продължават експлоатацията на Международната космическа станция след 2020 г., докато САЩ иска тя да е действа до 2024 г.

Рогозин посочи, че миналата година Барак Обама е прокарал закон за разходите за отбрана, който на практика забранява строителството на станции на руската система ГЛОНАСС на американска територия. Според закона, за да бъде разрешено тяхното строителство, министърът и на отбраната и директорът на националното разузнаване трябва да установят, че те няма да бъдат ползвани за разузнавателна дейност срещу САЩ и ще разпространяват само отворени данни.

Русия поиска от САЩ да разположи станции на ГЛОНАСС през май 2012 г. „Роскосмос“ възнамеряваше да разположи там осем станции.

Разработката на ГЛОНАСС започва през 70-те години, а системата е в експлоатация от 1993 г.