Русия замества европейските плодове и зеленчуци с молдовски

Производителите на плодове и зеленчуци от Молдова ще могат вече да транспортират продукцията си през всички гранични пунктове на Руската Федерация. Така Москва ще замести поне частично вноса на земеделска продукция от ЕС, върху който наскоро удължи ембаргото в отговор на продължените европейски санкции срещу нея.

В резултат на усилията на администрацията на президента на Молдова Игор Додон и взаимодействието му с представителите на Руската Федерация, производителите и търговци на плодове и зеленчуци от бившата съветска република ще имат възможност да ползват всички гранични пунктове на Русия за пласирането на продукцията си на тамошния пазар. За целта между двете държави бе подписано търговско споразумение. Тази стъпка е била предприета от партньорите на Молдова от Руската Федерация в резултат на обсъждания и молби от страна на съветниците на Додон по агропромишлените въпроси Йон Пержу и по икономическите въпроси Елена Горелова.

Преговорите и дискусиите са се състояли по време на среща в Москва на 22 и 23 май с ръководството на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор на Руската Федерация „Россельхознадзор“ и Федералната служба по надзор в сферата на защитата на правата на потребителя и благополучието на човека „Роспотребнадзор“.

До този момент зеленчуците и плодовете, произведени в Молдова, можеха да преминават само през един граничен пункт с Русия – този до град Брянск.