Русия задържа петима украински офицери за престъпления срещу мирното население

Руската следствена служба обяви, че е арестувала петима украински офицери по подозрения в извършване на военни престъпления по време на боевете в Източна Украйна.

Арестувани са командирът на първи батальон от 72-ра механизирана бригада на ВС на Украйна Иван Войтенко и неговите подчинени: заместник командирът Виталий Дубиняк, командирът на танковия батальон Александър Поляков, началникът на щаба Александър Охрименко и командирът на ротата Дмитрий Устилко.

„В своите показания задържаните признават участието си във военните действия и използването на различни видове оръжие. При това те отричат, че са използвали това оръжие срещу мирните граждани“, заяви официалният представител на Следствената служба на РФ Владимир Маркин.

Следствието обаче, разполага с доказателства, че именно 72-ра бригада по заповед на Войтенко от 19 юли до 3 август при обстрела на градовете Краснопартизанск и Краснодон в Луганска област са използвали тежко оръжие с неизбирателно действие, в резултат от което са загинали повече от 10 мирни граждани и са били разрушени над 20 жилищни сгради и обекти на инфраструктурата.Тези сведения са потвърдени от свидетели – други военни от същата бригада.

Задържаните украински военни са разследвани и за употребата на фосфорни бомби и обстрела срещу руската територия, отбеляза още Маркин.