От 17 март Русия забрани вноса на чушки и нар от Турция

Русия въведе от четвъртък временна забрана за внос на чушки и нар от Турция, включително чрез трети страни, съобщи санитарната служба Росселхознадзор, цитирана от ТАСС.

Партиди от тези растителни продукти могат да бъдат допускани за внос на територията на Русия въз основа на резултати от контролно-наздорни действия и лабораторни изследвания.

Забраната се въвежда във връзка „със системно доставяне от Турция на продукция, заразена с карантинни за Русия обекти“, се казва в съобщението.

Ръководителят на Росселхознадзор Сергей Данкверт посочи, че решението за ограничението е взето след неколкократно обръщане към турските колеги с предложение да се обсъди ситуацията. Преговори обаче не са се състояли, отбеляза той.

Службата в момента разглежда възможността за забрана за внос и на други растителни продукти от Турция като китайско зеле и салати.

От 1 януари Русия забрани вноса на редица храни от Турция, сред които ягоди, портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови и нектарини, сливи и ягоди. Ограничителният списък включва и зеленчуци (домати, краставици, карфиол и броколи, лук), както и замразено месо и карантия от пуйки и пилета. Под забраната попаднаха и турските карамфили и сол.