Русия забрани вноса на растителна продукция от Украйна

Русия забранява вноса и транзита на растителна продукция от Украйна, съобщи Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор), цитирана от ТАСС.

Решението за въвеждане на временни ограничения върху доставките от Украйна или транзита през нейна територия на всички видове подкарантинна растителна продукция е било взето от заместник-ръководителя на „Росселхознадзор“ Алексей Саурин, тъй като до 21 октомври регулаторът не е получил отговор на запитванията, отправени до украинската Държавна ветеринарна и фитосанитарна служба, както и „предвид целия комплекс от заплахи и рискове, свързани със създалата се ситуация“.

„Росселхознадзор“ е поискал от украинската Държавна ветеринарна и фитосанитарна служба до 21 октомври да предостави информация за плодовете и зеленчуците, внасяни в Русия, които

биха могли да са реекспорт от държави членки на Европейския съюз. 

На 7 август Русия въведе ембарго върху вноса на хранителни продукти, включително плодове и зеленчуци, от страните от ЕС в отговор на европейските санкции, наложени срещу Русия заради ролята ѝ в украинската криза.

Според руското ведомство освен това в растителната продукция, внасяна от Украйна, има карантинни за Русия обекти като ябълков плодов червей и калифорнийски трипс.

По-рано ТАСС съобщи, че руският регулатор очаква от украинските служби

данни за добива на растителна продукция в Украйна през текущата година и за площите, засети с отделни култури във всяка украинска област. 

Ведомството освен това иска убедителни гаранции за украинския произход на растителната продукция, внасяна в Русия.

„Росселхознадзор“ подозира, че Украйна реекпортира в Русия плодове и зеленчуци от ЕС, засегнати от ембаргото, заяви ръководителят на службата Сергей Данкверт.

Териториалните подразделения на ведомството в най-близките до Украйна региони са отчели

рязко увеличаване на вноса на ябълки, домати, краставици, круши и сливи в Русия от Украйна през август и септември 2014 г.

спрямо същия период на миналата година.

Често тази продукция не е била маркирана и обозначена, което нарушава руските изисквания и според „Росселхознадзор“ може би сочи неукраинския ѝ произход.