Русия е продала военна техника на стойност $14 млрд. през 2016

През 2016 г. Русия е продала оръжие и военно оборудване на стойност приблизително $14 млрд. и работата по някои от договорите все още продължава, съобщи руският президентски съветник Владимир Кожин в понеделник (19 декември), цитиран от ТАСС.

„Общата стойност на износа е около $14 млрд., но годината все още не е приключила и работата по големите договори все още продължава“, каза Кожин по време на церемонията по връчване на наградите „Златна идея“ на Федералната служба на Русия за военно-техническото сътрудничество.

Кожин заяви, че 2016 е била успешна за Русия в областта на военно-техническото сътрудничество като цяло.

„Миналата година, когато обмисляхме плановете за 2016 г., казахме колко сложно ще бъде и имаше значителни причини за това. Санкциите засегнаха практически всеки един участник на оръжейния пазар. Същото се отнася и за действията на нашите псевдо-партньори – някои скрити, а други откровено груби с липса на каквито и да било принципи“, добави той.

Кожин заяви, че през 2017 г. не трябва да се очаква отмяна на санкциите срещу Русия.

„Що се отнася до следващата 2017 г. не трябва да се очаква, че всички санкции ще се изпарят на 1 януари и ние ще започнем да работим в комфортна среда“, каза Кожин.