Путин: Русия знае кой стои зад атаката срещу конвоя на ООН в Сирия

Москва знае кой е виновен за нападението срещу хуманитарния конвой на ООН край Алепо в Сирия. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на участието си в 8-ия ежегоден инвестиционен форум на ВТБ Капитал „Русия зове!“, предава RT

По думите на руския държавен глава атаката срещу хуманитарния конвой е извършена от една конкретна терористична групировка.

Путин даде сигнал към Запада, че Русия няма да се поддаде на шантажа по отношение на Сирия.

„Шантажът на Запада спрямо Русия в рамките на опитите за разрешаване на кризата в Сирия никога не е минавал и няма да мине“, отсече той.

Руският държавен глава призна, че санкциите срещу Русия се отразяват негативно на икономиката на страната, най-вече заради ограниченията в обмена на технологии.

„Ние често повтаряме, вече като мантра, че прословутите санкции не ни влияят…Напротив, влияят! И най-вече заради ограниченията в размяната на технологии“, каза руският президент.

По думите му това е в ущърб не само на руската, но и на световната икономика като цяло, „защото руската икономика, без съмнение, е важен сектор от глобалната икономика“.

„Така че този, който го прави, вреди на самия себе си в крайна сметка“, каза Путин.

Президентът отбеляза, че Русия е успяла да постигне макроикономическа стабилизация и отчете петкратен спад в изтичането на капитали от страната.

„Нетното изтичане на капитали от Русия тази година е намаляло петкратно в сравнение със същия период на миналата година“, посочи той. И добави, че за деветте месеца на 2016-та нетният износ на капитали от Русия е бил $9,6 млрд, докато за същия период на 2015-та сумата е надвишавала $48 млрд.

Източник: Руски дневник