Русия е най-добра от всички в Сирия! Западът побягна да се оплаче в ООН

Колкото повече наближава поредният кръг от преговорите за разрешаването на сирийската криза във Виена, толкова повече са сензационните изказвания, пише Павел Иванов от РИА Новости. Едно от тези изявления принадлежи на началникът на генералния щаб на британската армия Никълъс Хотън, който с англосаксонска прямота призна: международната коалиция срещу ИДИЛ се срина. Което, в общи линии отразява реалното положение на нещата: съюзниците на САЩ престанаха да воюват срещу радикалите, предпочитайки само привидно да са част от коалиционните списъци. В същото време водачът на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири призова ИД и другите радикали да забравят за вътрешните разпри и заедно да се противопоставят на врага. Вашингтон заяви за увеличаване на въздушните удари срещу терористите. И едновременно с това – за помощ чрез доставяне на оръжие за „умерената сирийска опозиция“, което, разбира се, е малко учудващо. За какво им е на „умерените“ оръжие?

Между другото, Западът досега така и не представи пред Русия списъците с тази „умерена“ опозиция. Москва обаче, оповести своята версия на такъв списък и дори предложи провеждането на преговори под егидата на ООН с участието на опозиционерите и представителите на официален Дамаск. Нещо повече, Русия има ясен план за политическото разрешаване на кризата и Асад в него съвсем не е „свещената крава“, която не трябва да се докосва во веки веков. Той е само „настоящ президент“, който може да бъде преизбран. Та нали вечно няма да се разговаря на езика на оръжието.

С особено мнение, както и се очакваше, в навечерието на срещата във Виена излезе Саудитска Арабия. Та нали тя трябва да продължава да изглежда като регионален лидер. А между другото, последния път тя бомбардира ислямистите преди два месеца, като след това превключи на други проблеми. И ето, че в качеството на своеобразна политическа инициатива Ер-Риад предложи на ООН да осъди руските бомбардировки в Сирия. Това се предлага да бъде направено с помощта на резолюция, където Русия наистина не се споменава направо, но намекът е доста прозрачен. Документът е изготвен от Саудитска Арабия и подкрепен от властите на Катар и редица други арабски страни, както и от САЩ, Великобритания и Франция.

Изглежда, очевидните успехи на руската авиация и сирийската армия, която току-що постигна важна победа, като освободи военното летище Кувейрис, не позволяват на съюзниците да спят спокойно. Преди това те бомбардираха там цяла година и никаква намеса на ООН не поискаха. За ефективността на тези бомбардировки даже и да говорим не е напълно уместно. А сега, в момента, който може да стане преломен, да ударим с резолюция на ООН по сирийското безпътие. Тази инициатива, разбира се, е съшита с бели конци, и причините за появата й са прости до баналност. Само такива баналности в последно време и създават с външната политика много играчи, които биха могли да играят качествено друга роля в борбата с общата и напълно реална заплаха.