Русия е извън разследването на стрелбата в Киев

Русия не да участва в разследването на снайперистката стрелба на Майдан в Киев през февруари 2014 година. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров.

„Що се отнася до възможността за съвместно разследване с участието на Русия на снайперистката стрелба в Киев, тук е моментът да кажем, че стрелбата се е извършвала не на наша територия, а на украинска и ние към тези престъпления нямаме никаква съпричастност. Не сме получавали никакви обръщения от правови ведомства от онези, които посредством кървавите сблъсъци през февруари са превзели властта в Киев”, каза Лавров на пресконференцията.

Външният министър отбеляза: „събитията на 20 февруари бяха предмет за споразумение, подписано от президента на Украйна Виктор Янукович и лидерите на тогавашната опозиция Арсений Яценюк, Олег Тягнибок и Виталий Кличко”. Той напомни, че в документа фигурира  точка за разследване на събитията в центъра на Киев с участието на правителството и опозицията. „Както ви е известно, на 22 февруари, споразумението просто изчезна, или по друг начин казано – новите власти са забравили за него. Игнорираха телефонния разговор на Урмас Пает и Катрин Аштън, а сега изведнъж се сетили, и уж за няколко дни разследвали случая и всичко разбрали”, поясни Лавров.