Русия е готова за провеждане на Олимпиадата в Сочи

По време на оглед на олимпийското селище Владимир Путин заяви, че всичко е напълно готово за провеждане на Олимпийските зимни игри. Руският президент се запозна с условията за почивка и тренировки на атлетите. Той пожела успех и късмет на всички спортисти, и разбира се окуражи руския отбор за победа. Руското знаме вече се развява над олимпийското селище, което означава, че руските спортисти са пристигнали и се готвят за предстоящите състезания. На церемонията по издигането на руския флаг присъстваха президентът на Русия Владимир Путин, кметът на олимпийското градче Елена Исинбаева и министърът на спорта на Русия Виталий Мутко, както и отборът на Русия. На тържествената церемония Путин се обърна към руските спортисти:

„Всички наши любители на спорта, а те са милиони,  ще следят вашето представяне на игрите и ние всички се надяваме и разчитаме на вас и вашето добро представяне. Нашият отбор е млад и много перспективен, поради което не се съмнявам, че ще направите всичко необходимо за да постигнете победа. Зная, че сте способни на това. Вярвам, че ще постигнете най-добри резултати в спортната си кариера и ми се иска, тази сложна и много отговорна задача, да ви достави радост и удовлетворение, в резултат на онова, което сте постигнали.“

Владимир Путин разказа, че строителството на олимпийските обекти в Сочи се е извършвало в много тежки условия. Но въпреки това, Русия е готова да проведе зимните Олимпийски игри:

„Това е най-мащабното строителство в света и олимпийската история. Всичко започна от ниво нула, на голо поле, а така се строи по-лесно. Всъщност благодарение на това, бяха използвани и внедрени иновативни решения. Бяха изградени  високотехнологични съвременни спортни обекти, бяха издигнати три комплекса за живеене в Имеретинската низина до морето, и в планината. Днес всичко е направено и напълно готово за провеждане на Олимпиадата. Известната спортистка в овчарски скок Елена Исинбаева, която е и кмет на олимпийското градче,  показа на Владимир Путин, къде ще почиват и ще тренират участниците в игрите. Истинска еуфория сред спортистите предизвика появата на президента Путин в столовата, която поразява с размерите си –  шест вида кухни, включително вегетарианска и диетична.

По време на екскурзията по олимпийското село, руския държавен глава беше придружен от доброволеца Иван Радко от Волгоград. На 17 януари по време на срещата на Владимир Путин с олимпийските доброволци, младият човек помоли за разрешение да проведе един работен ден с президента.

До откриването на зимните Олимпийски игри в Сочи остават буквално часове. Напомняме, че в сряда в Сочи е доставен главният символ на игрите – олимпийския огън. Той измина най-дългата щафета за цялата история на олимпийското движение – 65 хиляди километра..