Русия е готова да се откаже от Visa и MasterCard

Руските депутати рязко реагираха на въвеждането на санкции от САЩ по отношения на банка „Русия”. По информация на министерството на финансите на САЩ, руската банка ще бъде внесена в така наречената листа Specially Designated Nationals List – списък на гражданите и компаниите, към които се прилагат санкции. Днес стана известно, че Visa и MasterCard без никакво уведомление са прекратили обслужването на карти, емитирани от банка „Русия”, принадлежаща на Юрий Ковалчук. Понастоящем банката има около 24 хиляди корпоративни и 470 хиляди частни клиенти.

„Във връзка с това, че санкциите са наложени не на банката, а лично на акционерите, смятаме, че действията на платежните системи са неправомерни. Сигурни сме, че ще успеем в най-скоро време да преодолеем възникналите трудности”, съобщават от банка „Русия”.

В интервю за руския вестник „Известия” председателят на комитета на Държавната Дума по финансовия пазар Наталия Бурикина заявява, че ако ситуацията не бъде разрешена, не е изключено Русия да се откаже от услугите на Visa и MasterCard и да премине на руски платежни системи.

Банковият експерт Максим Осадчий коментира, че ескалацията на „финансовия конфликт” е изключително опасна и за двете страни. В момента нито една от руските национални платежни системи не е в състояние да компенсира изтеглянето от пазара на най-големите международни платежни системи, но, при нужда, могат да бъдат използвани „Универсална електронна карта”, „Златна карта” и UnionCard.

Що се касае доходите на Visa и MasterCard в Русия, те не се разкриват, но могат напълно достоверно да бъдат пресметнати. Така, по данни на Централната банка, обемът на операции, извършени от притежатели на банкови карти, емитирани от руските банки, от 1 януари до 1 октомври 2013 г. са 7,1 трлн рубли. От тази сума около 85-90%  от операциите, по оценка на експертите, се падат на Visa и MasterCard. Оказва се, че чистата печалба на задокеанските корпорации в Русия за 9 месеца от 2013 г. е от порядъка на 80-90 млрд. рубли, предаде вестник „Известия”.