Русия е готова да възстанови контактите си със САЩ за системата ПРО

Русия е готова да възстанови контактите си със САЩ и НАТО по проблемите на глобалната система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви зам.-началник на главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия Виктор Познахир, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Руската страна е готова да възобнови контактите по въпросите на ПРО както в двустранния формат Русия–САЩ, така и в многостранния Русия–НАТО, но при условие, че тяхна цел стане постигането на договореност, която в максимална степен взима предвид интересите на всяка от страните“, каза Познахир. И допълни, че руското министерство на отбраната търси контакти в „с всяка заинтересована страна“.

Той обаче предупреди, че ако не се постигне договореност, Русия и Китай заедно ще вземат „адекватни ответни мерки“ за запазване на баланса на стратегическото въоръжение след създаването от САЩ на глобална система за противоракетна отбрана в Европа.

„Русия е принудена да вземе адекватни ответни мерки, така че противоракетните планове на САЩ и техните съюзници да не могат да повлияят на съществуващия баланс на силите в областта на стратегическото въоръжение. Както разбираме, по аналогичен начин действат и нашите китайски партньори“, каза зам.-шефът на Генщаба на руската отбрана.

По думите му САЩ създават глобалната система за противоракетна отбрана „в опит да неутрализират ядрения потенциал на Русия и Китай, както и за военно превъзходство над тях“.

„Решението на САЩ да създаде глобална система ПРО не е свързано с отговор на ракетната заплаха от Иран и Северна Корея. То е обусловено преди всичко от стремежа за военно превъзходство над Русия и Китай“, посочи Виктор Познахир.