Русия е възмутена от премахването на съветски военен паметник в Полша

Русия изрази възмущение от решението на Полша да разруши съветски военен паметник и предупреди Варшава, че това може да има „най-отрицателни последици“, предаде Ройтерс.

В исторически план отношенията между Русия и Полша са белязани от немалко конфликти и разногласията за военните паметници вероятно ще засилят напрежението.

„Варшава трябва най-после да разбере, че предприетата в Полша „война на паметници“ може да има най-отрицателни последици, а отговорността за това пада изцяло върху нейните инициатори“, заяви руското външно министерство.

То определи полските действия като „неприятелски ход“ и „пряко и крещящо“ нарушение на споразумение между двете държави за опазване на паметниците. Властите в западния полски град Нова Сол премахнаха паметника на бойната дружба между полските и съветските войници в края на юни. Полското външно министерство каза, че тези действия не нарушават споразумението, което според Варшава се отнася само за гробищата. Москва настоява, че то засяга всички военни паметници. „Въпросите, свързани с паметниците, са от компетенцията на съответните местни власти“, каза ведомството.