Русия доставя газ на Новорусия и изпрати хуманитарна помощ в Дебалцево

15-тият конвой с хуманитарна помощ изпратиха днес в Донбас служителите на МИС (министерство на извънредните ситуации) на Русия. Основната част от доставените продукти и продоволствия ще бъдат раздадени на жителите на Чернухино и Комисаровка в Луганската народна република, съобщи ръководителят на Центъра за управление на възстановяването (ЦУВ) на ЛНР Александър Дробот.

„Продуктите, доставени днес с извънредния конвой на МИС с руска хуманитарна помощ ще бъдат раздадени в най-пострадалите райони в близост до Дебалцево… В частност, голяма част от тази помощ ще бъде разпределена в населените места Чернухино и Комисаровка, които са силно пострадали в резултат от действията на украинските военни“, съобщи Дробот, цитиран от Луганския информационен център.

Работата по разтоварването на получената хуманитарна помощ вече е започнала.

В Дебалцево е открита и полева кухня, превързочни пунктове и модули за сгряване на премръзналите граждани, каза пред РИА Новости представителят на МИС на ДНР Юлианна Бедило.

„В момента колоните се движат към град Дебалцево. Това е втората колона с хуманитарна помощ. Първата не успя да стигне до Дебалцево, а само до Углагорск. Днес ние още веднъж ще се опитаме да стигнем до Дебалцево. В състава ни има пунктове за оказване на медицинска помощ, както и полева кухня и модули за временно настаняване, където хората могат да се сгреят“, каза тя.

В същото време Киев прекрати подаването на газ както в Донецка, така и в Луганска републики, изтъквайки като причина „критичното разрушаване на газова тръба“. В отговор на това руското правителство нареди на „Газпром“ да разреши проблема с подаването на газ в Новорусия.

Доставките на синьо гориво от Русия за Новорусия започнаха миналата нощ. Както съобщи в петък председателят на Народния съвет на ДНР Андрей Пургин, горивото, доставяно от Русия на територията на ДНР, ще стигне за всички потребители.

„В момента ние нямаме толкова големи потребители от типа на химически заводи. Не ограничаваме никого, но ще настъпи и този въпрос, ако има сериозни и мощни потребители“, каза Пургин. Той отбеляза също, че доставките на газ се осъществяват предимно през Луганската народна република.