Русия достави поредните хуманитарни помощи в Донецк и Луганск

Поредният 9-ти хуманитарен конвой от Русия пристигна в Донецк и Луганск, съобщиха на ТАСС от Министерството на извънредните работи на Русия (МЧС).

„В Донецк пристигнаха над 50 камиона с хуманитарни помощи, а в Луганск пристигнаха  80 камиона с над 800 тона товари.  Общо камионите на руското министерство са доставили над 400 хил. тона помощи в Донбас”, каза представител на МЧС.

Сред хуманитарните помощи, доставени в Луганск са 130 тона захар и 147 месни консерви. По информация на кореспондент на ТАСС, който се намира на мястото на събитията, камионите вече пристигат в складовете на сладкарската фабрика „АВК”.

Основно сред доставените помощи са хранителни продукти, оборудване и материали за обезпечаване на дейността на социално значимите обекти.

По думите на източника, разстоянието от Русия до Донецк и Луганск хуманитарният конвой е изминал безпрепятствено.

„Шофьорите са в добра форма. След като бъдат разтоварени камионите, те ще потеглят обратно към Ростовска област”, поясни източникът на ТАСС.

Напомняме, че това е 9-та колона от камиони с хуманитарни помощи от Русия за населението на Донбас. Всички процедури с документацията по време на преминаването на хуманитарната колона са стриктно спазени, съобщи в ефира на телевизионния канал „112”, представителят на граничните служби на Украйна Олег Слободян.

„Днес  от 7:00 до 8:20 на руските КПП-та „Матвеев Курган“ и „Донецк“ при регистриране на документи на хуманитарния конвой са присъствали украински граничари. На територията на Украйна са преминали 141 камиона.  Тъй като руската страна е спазила всички необходими процедури по регистриране на документите, украинските гранични служители са осъществили оглед на камионите. В камионите се превозват хранителни продукти, строителни материали, детски играчки”, заяви той.

Зам.-ръководителят на Министерството на извънредните работи  (МЧС) на РФ Владимир Степанов съобщи, че около 20-то число на декември ще бъде изпратен десети хуманитарен конвой в Югоизточна Украйна, който ще достави освен всичко необходимо, специално за Нова година и новогодишни елхи, подаръци, детски играчки.

От 11 август до днес 8 хуманитарни конвоя са доставили в Донецк и Луганск над 10,7 хил. тона  хуманитарни помощи.

От Липецка област потегли КАМАЗ с 5 хил. тона хуманитарна помощ за жителите на Луганск, съобщи кореспондентът на ТАСС. Камионът ще достави – детски храни, хигиенни средства, а също сладки подаръци за децата. „Жителите на региона са събирали всичко необходимо за жителите на Луганск по инициатива на управлението на МЧС с подкрепа на регионалния клон „Делова Русия”, отбеляза събеседникът на агенцията.

КАМАЗ-ът с хуманитарните помощи ще пристигне във Воронеж, а от там заедно с други автомобили с хуманитарна помощ, събрани от други региони на Русия ще потегли към Украйна на 13 декември.