Русия достави зенитни установки на иракските кюрди

Русия е доставила оръжие на иракските кюрди – пратката от пет зенитни установки ЗУ-23-2 е била предадена на 14 март в присъствието на високопоставени руски дипломати и зам.-началника на генералния щаб на кюрдското опълчение, съобщи за РИА Новости Артьом Григорян, аташе на руското генерално консулство в иракския град Арбил.

„Пратката оръжия пристигна преди два дни, на 14 март, и бе предназначена за въоръжените формирования на Иракски Кюрдистан – пешмерга. Оръжието бе предадено в присъствието на посланика (на Русия в Ирак) и генералния консул (на Русия), както и на заместник началника на генералния щаб на пешмерга“, казва Григорян.

По думите му са били предадени „пет зенитни установки ЗУ-23-2 и 20 хил. снаряда към тях“.

Григорян съобщава, че на 13 март посланикът на Русия в Багдад Иля Моргунов се е срещнал с президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, с когото е обсъдил доставката на руското оръжие.

„След предаването на оръжието на 14 март посланикът (на Русия) заяви, че това не е последната пратка оръжия. Той отбеляза, че Русия се надява, че с помощта на това оръжие пешмерга и иракските въоръжени сили ще успеят да победят „Даеш“, отбелязва дипломатът.

Григорян подчертава, че доставката на оръжие за въоръжените сили на Иракски Кюрдистан е официално съгласувано с Багдад.