Русия да бъде почитана като страна, която два пъти е спасила света през XX век, призовават в Европа

Русия заслужава уважение за „героичната борба и огромните загуби“ през есента на 1914 г., без които победата над Германия не би могла да се случи, пише френският историк Едуард Юсон в статия за Atlantico. Той критикува Емануел Макрон, който в навечерието на честването на 100-годишнината от края на Първата световна война „обяви Русия за враг“.

Юсон отбелязва, че в град Вердюн, където се е състояла една от най-кървавите битки през Първата световна война, Макрон заявил необходимостта от създаване на „истинска европейска армия“, призвана да се изправи срещу Русия, Китай и Съединените щати. Историкът припомня, че френските власти са обещали да посветят на темата за мира всички мероприятия, свързани със 100-годишнината от края на Първата световна война.

Френският историк е бил изумен от това, как Макрон е избрал времето и мястото, за да обяви Русия за „враг“. Каквито и да са претенциите към съвременна Русия, светът трябва да помни какво сближава страните, се казва в статията, съдържанието на която се предоставя от РИА Новости.

Руската армия, продължава Юсон, заслужава уважение за „героичната борба и огромните загуби“ през есента на 1914 г., без които не би могла да се случи победата над Германия.“ “Не е ли дошло времето да отдадем дължимото на 1,8 милиона убити руски военни?“, – пита историкът. Той е предложил да се остави настрана политиката и да се напомни за страната и хората, които два пъти са спасили целия свят през изминалото столетие.

Историкът отбелязва, че “ при защитата на свободата на Европа“, Русия е загубила 5 милиона убити сред военните и мирното население през Първата световна война и повече от 27 милиона убити по време на Втората световна война.

Юсон подчертава, че след разпадането на СССР нито един германски канцлер не е предприел помирителна стъпка към Русия, а Германия и Франция многократно са ги обменяли по време на мероприятията, посветени на войната.

Освен това, френският историк като цяло критикува предложението на Макрон за създаване на независима система за сигурност в Европа. „Без съгласуване с Русия, как може сериозно да се разсъждава за уравновесяването на Европейския континент с Азия?“, – задава въпроса той. „Как може през 2018 г. сериозно да възнамеряваме да победим ислямизма и неговите бойци без тясно сътрудничество с Москва?“, – пита авторът.

Ако Европа иска мирно бъдеще, тя трябва да се противопостави на идеята за „европейска отбрана“, насочена както срещу САЩ, така и срещу Русия, заключава историкът.

Да напомним, че в Париж няма да се проведе пълноформатна среща на президентите на Русия и Съединените щати, Владимир Путин и Доналд Тръмп, заради Макрон, който реши, че руско-американската среща ще засенчи мероприятията, посветени на стогодишнината от края на Първата световна война.

Източник:

https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/V-Evrope-prizvali-pochtit’-Rossiyu-kak-stranu-dvazhdy-spasshuyu-mir-v-XX-veke-53018