Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН нова декларация на Киев за Крим

Руската делегация е блокирала в Съвета за сигурност на ООН декларация на Украйна във връзка с включването на Крим в състава на Южния федерален окръг на РФ, предаде РИА Новости.

„Русия блокира разпространената от Украйна декларация до Съвета за сигурност по Крим. Жалък опит да се отрече неоспоримото“, написа на страницата си в „Туитър“ представителството на Украйна в световната организация.

На 28 юли Путин подписа указ, съгласно който Южен и Кримски федерални окръзи се обединяват в Южен федерален окръг. В новото териториално обединение, освен република Крим и град Севастопол, влизат също и Адигея, република Калмикия, Краснодарски край, Астраханска, Волгоградска и Ростовска области.

Решението на руския президент предизвика възмущение сред киевските власти и украинското външно министерство изпрати на Москва протестна нота, в която се твърди, че „решението не създава никакви правни последици“ и не влияе върху статута на полуострова, който Украйна счита за своя територия. За плановете за внасяне на документа за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН съобщи пред журналисти в четвъртък постоянният представител на Украйна в организацията Владимир Елченко.

В документа се предлага указът на руския президент от 28 юли за включването на Крим състава на Южния федерален окръг на Русия да бъде обявен за недействителен.