Русия: Без американски самолети в зоните за сигурност в Сирия

Създадените в Сирия зони за сигурност ще бъдат затворени за бойни самолети на САЩ  и оглавяваната от тях международна коалиция, предаде Ройтерс .

Това заяви Александър Лаврентиев  – руският спецпратеник  на преговорите в Астана, цитиран от медиите в Москва

Съобщението бе направено ден, след като  Иран и Турция приеха руското предложение  за създаването на 4 зони за сигурност в Сирия. Те бяха наречени “зони за деескалация ” и включват цялата провинция Идлиб  и части от провинциите Алепо , Латакия  и Хомс . Подписаният меморандум бе приветстван от ООН , но посрещнат със скептицизъм от САЩ .

В самия меморандум такава забранена не е предвидена, изтъкна Лаврентиев  пред Интерфакс .

“Полетите на авиацията над  тези територии обаче се прекратяват. И ние като гаранти на внимателно ще следим всички действия именно на това направление”, каза руският пратеник.

Според него единственото място, където може да действа авиацията на международната коалиция, са обектите на “Даеш ” (“Ислямска държава”) в град Ракка , селища по течението на река Ефрат, Деир  ал  Зор и градове в съседен Ирак.

Лаврентиев  очаква Съветът за сигурност на ООН  да одобри меморандума от Астана.

Зоните за сигурност ще бъдат обсъдени този месец от руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ  Рекс  Тилърсън , съобщиха руски агенции, цитирани от Ройтерс . Това ще стане на 10 и 11 май във Феърбанкс , Аляска. Двамата първи дипломати ще присъстват тогава на среща на Арктическия съвет пише clubz.bg