Рупите се пренасят в Москва

Руснаци имат намерение да построят дом в чест на Ванга в близост до Москва, пише „Всеки ден“. Открай време местността Рупите, където се намират домът, храмът и гробът на пророчицата, е притегателен център за хора от цял свят, като от чужденците най-голям интерес към мястото и към Ванга проявяват руснаците.

Още от съветската епоха Ванга се превърна в светица за много хора от всички републики на СССР. Потокът от поклонници от Русия към Рупите е нескончаем. Интересът към българската пророчица в Москва е огромен и непрекъснато се подклажда. Открай време и особено в трудни за Кремъл времена Русия използва авторитета на Ванга и нейните предсказания за величието на огромната страна. Неслучайно Москва засрами България, като засне първия телевизионен сериал за Ванга – „Вангелия“. Макар и спорен, филмът се превърна в световен хит и вече е излъчен в 12 държави, включително и у нас.

Затова и руснаци са решили да издигнат специален музей в Подмосковието, посветен на българската пророчица. Идеята е това място да се превърне в Рупите 2 и руснаците, които не могат да пътуват в България, да усетят духа на мистичното място край руската столица. Инициаторите на бъдещия руски музей на Ванга били решени да донесат пръст и камъни от Рупите, както и вода от лековитите горещи минерални извори. Там вероятно ще бъде издигнат и паметник на пророчицата.

Със сигурност обаче идеята за дом на Ванга в Подмосковието ще срещне силния отпор на Руската православна църква. Нейни представители гневно нарекоха българката „магьосница“ и „вещица“. Руски духовници скочиха и срещу тв сериала, защото според тях не е възможно Ванга да контактува с мъртвите. Според запознати отпорът на Руската православна църква е продиктуван от страха, че пророчицата е превърната в икона и мнозина в Русия й се кланят както пред Света Богородица и Христос, както и че в Подмосковието се намират едни от най-старите руски манастири. Огромната територия с православни храмове е обявена за Новия Йерусалим.

Факт е обаче, че руските медии – вестниците, списания, информационни агенции и телевизии, непрекъснато припомнят думи на Ванга, че изпитва топли чувства и уважение към славянската страна. В материалите се твърди, че сляпата пророчица споделяла, че искала да посети Москва, да отиде в Кремъл и да се разходи на Червения площад. Широк отзвук намират и думите й, че човек на име Владимир, който несправедливо е упрекван от мнозина за своите действия, ще изправи Русия на крака. Точно поради тази причина се смята, че в близките години край Москва вероятно ще бъде издигнат комплекс в чест на Ванга.