Рубльовка за всеки е различна

За правилата на играта и играчите в най-лъскавата дестинация е новата книга на Валерий Панюшкин

За едни Рубльовка е мястото, където в пристройката на дома на Ростропович е творил изпадналият в немилост Солженицин, а техен съсед е бил Дмитрий Шостакович. Значи Рубльовка е мястото, където се събира интелигенцията, златният фонд на науката и културата на Русия.

Друг, застинал в безкрайните автомобилни задръствания на Рубльовско-Успенското шосе, гласно и негласно споменава президентите — днешния, предишния, по-предишния… А после Ленин, Сталин, може би дори Иван Грозни — с една дума, правителственият елит на всички времена. Още тогава селището Рубльовка става политически център на страната. Днес от тук всеки ден тръгват на път към новите милиарди акули на бизнеса като Пьотр Авен, Михаил Прохоров, Аркадий Новиков, а не толкова отдавна и Михаил Ходорковски и Платон Лебедев.

За любителите на светската хроника Рубльовка е уютно кътче за лъскави дами и шоумени. Кой не знае, че тук живеят Ксения Собчак, Божена Рилска или рапърът Тимати? Дори някой и да не знае, не е трудно да се досети…

Накратко, тук живеят хора, обединени от своята известност и умението си да оцеляват в света на Рубльовка, подчинен на безкрайни правила, които всеки рубльовски обитател знае наизуст. Защото по друг начин тук не може да се живее. Наистина излиза, че целият живот е просто игра…

зВЕЗДИТЕ НА рУБЛЬОВКА

Такава, каквото я описва в новата си книга „Рублевка: Player’s handbook” известният журналист, публицист и литератор Валерий Панюшкин. В едно от интервютата по този повод, отговаряйки на въпрос кой факт от живота на Рубльовка най-силно го е учудил или е запомнил, Панюшкин отговаря: „Най-запомняща се беше една огромна локва, в която паднах в Барвиха пред ресторанта „Веранда у дачи”. Огледах се и си помислих, че площта на локвата по рубльовските цени на имоти със сигурност не е под милион долара…” Панюшкин признава, че има и истории, които обещал да не разказва и ще удържи на думата си. Виждането му за Рубльовка след 20 години е любопитно: „Това буквално зависи от бръмбарчето, което унищожава кората на дърветата. Ако то продължи със същите темпове, след 20години Рубльовка ще се превърне в трагикомично струпване на скъпи къщи и ресторанти сред хилави израстъци на млади борчета”.

Книгата на Панюшкин излезе преди седмица на български език под заглавието „Рубльовка. Player’s handbook” (превод Ива Николова, изд. „Слънце”). Книгата е преведена в Италия, Полша, Унгария и Естония.