РПЦ призова Съвета на Европа да приеме резолюция срещу дискриминацията на християни

Представителството на Руската Православна Църква (РПЦ) при Съвета на Европа призова за започване на борба срещу дискриминацията на християните в европейските страни. Това се казва в комюникето, разпространено от представителството на РПЦ, предаде ТАСС.

От 26 до 30 януари Парламентарната асамблея на Съвета на Европа на поредна сесия ще обсъди доклада и проекторезолюцията, изготвени от молдовския евродепутат Валерий Гилечи „Борба с нетърпимостта и дискриминацията в Европа, в частност, по отношение на християните”.

„Днес християните се сблъскват с проявата на дискриминация на работното място, разпространяването на отрицателни стереотипи по отношение на тях, вандалски атаки и осквернявания на църквата”, се казва още в съобщението.

В доклада се дават примери от живота а хора, отказали да регистрират еднополови бракове и уволнени от работа за грубо нарушение на трудовата дисциплина.

Например: „Маргарет Доунс от Великобритания е била уволнена, но по-късно върната на работа след решение на съда на по-висша инстанция”, поясняват представители на РПЦ.

В документа са събрани сведения за случаите, когато християни са били арестувани и дори осъдени за изразени от тях религиозни възгледи.

„Пример за това са няколко католически свещеници, срещу които са били предявени обвинения за нарушаване на законодателството, забраняващо „езика на враждата”, тъй като те проповядвали някои доктринални християнски ценности, а през 2013 г. оксфордския колеж е забранил християнска конференция, защото в нея се говорело за това, че бракът е възможен само между мъж и жена”, поясняват още в комюникето. Тези пропуски в законите на различните държави, според тях, „ще позволят на по-усърдните служители на органите на реда да „задушат” всякакви обществени дебати”.

Освен това, в някои европейски страни съществуват ограничения в правото на родителите да не допускат децата си на уроци по сексуално възпитание. „Такава ситуация имаше в Испания до 2012 г., когато правителството най-накрая не реши да прекрати задължителния курс „Образование на гражданина”, протеста си по отношение на който изразиха повече от 55 хил. родители, тъй като този курс включваше представяне на сексуалността и абортите по начин, който изглеждаше неприемлив за родителите”, пише още в комюникето.

В същото време в Германия училищата отхвърлиха подобно искане на родителите, като се аргументираха, че посещението на училище в Германия е задължително.

Също така РПЦ моли ПАСЕ да обърне внимание на разрушаването на храмове и преследването на вярващите в Украйна.

Предстоятелят на Украинската Православна Църква митрополит Онуфрий неведнъж се е обръщал към властите на страната с молба да бъде прекратено разрушаването на храмовете от обстрела и агресията на националистите. През последната година тези атаки са били повече от 60.

„Престъпленията, свързани с проявата на омраза към религиозни групи трябва да бъдат подложени на публично осъждане, и държавните власти трябва да гарантират, че лицата, извършили тези престъпления, ще бъдат изправени пред съда”, се подчертава в комюникето.