РПЦ подкрепи идеята на Централната Банка на Русия за ограничаване на лихварството

Руската православна църква (РПЦ) подкрепи идеята на първия заместник-председател на Централната Банка Сергей Швецов за ограничаване на лихварския модел на финансиране на населението. Това заяви председателят на синодалния отдел по взаимоотношения на църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин, предаде „Интерфакс”. Той призова руските граждани да живеят според доходите, които получават.

„Най-доброто би било да се поставят поне някакви предели на лихварството, и държавата тук трябва да каже думата си. Ограничаването на обема на процентите по наказателните лихви на кредитите би направило обществото ни много по-човечно от това, което е днес, и би предотвратило много лични човешки трагедии”, смята свещеникът.

Според Чаплин, в обществото не бива да съществуват механизми, които да довеждат наивните хора до трудности. Гражданите, които вземат заеми, често не си представят последствията от това, отбелязва протойереят.

„Случват се абсолютно немислими за християнина и за честния човек истории: хората взимат кредити, започват да живеят не според средствата си, увеличават заемите си на все по-големи суми, понякога и при неясни неформални кредитори, принуждаващи хората да работят на практика само, за да плащат процентите по лихвите. В резултат на това настъпват пълен крах, затвор, самоубийство, бягство”, каза той.

По-рано Чаплин предлагаше да бъде създадена в Русия система за православно банкиране, което да работи на основата на етичните норми.

В края на ноември заместник-председателят на руската Централна Банка (ЦБ) Сергей Швецов заяви, че регулаторът разглежда възможността за внедряване в Русия на мерки, ограничаващи лихварския модел на финансиране на населението, в частност, забрана за увеличаване на кредитите, превишаващо четири пъти сумата на заема.