„Роснефт” и „Ексън мобил” откриха нефтено находище в Арктика

Въпреки успешните съвместни сондажи, разработването ще бъде проблем заради западните санкции срещу Русия

Руската петролна компания „Роснефт” и американската корпорация „Ексън мобил” са открили нефтени залежи в крайбрежно находище в Арктика при съвместни сондажи, предаде „Ройтерс”, цитирайки съобщение на руския нефтен гигант.

По-нататъшното разработване на находището обаче вероятно ще бъде проблемно, тъй като големите международни петролни фирми трябва да ограничат дейността си в Русия заради западните санкции във връзка с кризата в Украйна.

През 2011 г. „Роснефт” и „Ексън мобил” подписаха споразумение на стойност 3,2 млрд. долара за разработване на залежите в района.

„Роснефт” и нейният президент Игор Сечин попаднаха сред санкционираните компании и лица. Наказателните мерки, наложени от Европейския съюз и САЩ, на практика замразяват достъпа на руски компании до чуждестранни технологии и забраняват на западните фирми да влизат в сътрудничество в Арктика, а също да участват в проучвания и дълбоководни сондажи.

„Роснефт” каза, че заедно с „Ексън мобил” успешно са завършили сондажите в кладенеца „Университетская-1” в Карско море. „Добит беше първият нефт. Той е учудващ пример за лек нефт, който въз основа на резултатите от извършения анализ е сравним със сибирския лек нефт”, отбеляза Сечин.

По думите му, „Роснефт” иска да кръсти находището „Победа”. Още не е ясно дали от кладенеца може да бъдат добивани търговски количества петрол.

„Роснефт” съобщи още, че данните ще бъдат анализирани и едва тогава може да се направи извод за наличните залежи. Смята се, че залежите в Карската нефтена провинция са сравними с тези в Саудитска Арабия.