„Росатом“ ще гарантира правилното съхранение на двата ядрени реактора за АЕЦ „Белене“.

Руската държавна корпорация „Росатом“ ще гарантира правилното съхранение на двата ядрени реактора за АЕЦ „Белене“. За целта ще бъде подписан договор с НЕК, съобщава в днешния си брой „Капитал daily“.

Националната електрическа компания (НЕК) и „Росатом“ предстои да обсъдят договор, с който руската държавна корпорация за атомна енергия ще гарантира правилното съхранение на двата реактора за проекта „Белене“, след като бъдат транспортирани на българска територия. Това потвърдиха от Министерството на енергетиката за „Капитал“. Двата реактора са произведени от „Ижорските заводи“, които са част от „Росатом“. Те бяха поръчани през 2008 г., след като НЕК сключи спoразумение с „Атомстройекспорт“ (също част от руската корпорация) за тяхното производство. През 2012 г. с решение на Министерския съвет проектът беше прекратен, а през юни 2016 г. „Атомстройекспорт“ осъди България да плати 601 млн. евро за произведените вече реактори. Самото плащане стана с държавен заем, предоставен на НЕК през декември.

В очакване на реакторите

Реакторите, които вече официално са собственост на НЕК, трябва да пристигнат в началото на април, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ в петък. По думите й и вторият реактор вече е готов 100%, като през ноември и декември 2016 г. са направени три инспекции на оборудването от наша страна. За самото транспортиране НЕК няма да плаща нищо, тъй като това е уредено със споразумението, с което реакторите са поръчaни през 2008 г., посочиха от министерството.

Съоръженията ще се съхраняват на площадката на АЕЦ „Белене“, тъй като там има условия за това, каза Петкова. По думите й мястото е обект от стратегическо значение за страната и на него и сега има достатъчно охрана, която да гарантира сигурността на реакторите. На площадката на „Белене“ до 2008 г. в продължение на близо 20 години се съхраняваше старото оборудване за централата, което впоследствие беше продадено на „Атомстроекспорт“ и работи на „Калининската“ АЕЦ в Русия. Въпреки че то е оценено на 205 млн. евро, реално НЕК получава за него едва 87.6 млн. евро.
Бившият изпълнителен директор на „Риск инженеринг“ Богомил Манчев – компанията, която беше архитект-инженер на проекта „Белене“, коментира за „Капитал“, че съхранението на реакторите на площадката ще струва няколко милиона лева годишно. По думите му получаването на гаранция от „Росатом“ за тяхното правилно стопанисване обаче е много добро решение от страна на държавата.

Ще има ли АЕЦ „Белене“

Активите на проекта „Белене“ трябва да се обособят в отделна компанията и ако има интерес, да се приватизира, коментира енергийният министър. По думите й това е най-отговорното държавническо поведение спрямо проекта. Ако обаче се окаже, че интерес няма, ще се мисли в посока на продажбата им на трета страна (което е и най-логичното решение – бел. ред.). Докато обаче се стигне до него, цената на реакторите вероятно ще продължи да пада, което ще донесе нови загуби за данъкоплатците.

БАН казва нужна ли е нова АЕЦ
През седмицата Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще сключи договор с Българската акaдемия на науките (БАН) за изготвянето на анализ за това нужна ли е на страната нова ядрена мощност. Неговата цена обаче все още не е ясна, казаха от Министерството на енергетиката за „Капитал“. Изготвянето на подобен доклад на практика изглежда доста странно на фона на плановете за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, които се появиха малко след като страната се отказа от АЕЦ „Белене“. За целта беше създадена проектна компания, а Westinghouse спечели търга за изготвянето на предпроектните проучвания за проекта на стойност 999 500 евро. Плановете обаче стигнаха до задънена улица, след като стана ясно, че американската компания няма намерение да участва в проекта като стратегически инвеститор.

Освен че според действията на държавата е очевидно, че страната има нужда от нов ядрен проект, подобен анализ вече беше направен от американската NERA като част от договора на HSBC за финансов консултант на проекта, за което последната получи 1 млн. лв. Този доклад беше готов през 2011 г. и представяше четири сценария за необходимостта от нова ядрена централа. Той обаче така и не беше представен официално, което доведе до множество спекулации, докато в началото на 2013 г. не изтече в сайта Balkanleaks.

Според три от сценариите за развитието на регионалния пазар на Балканите анализът предвижда, че има вероятност енергията АЕЦ „Белене“ да намери реализация. В четвъртия консултантите смятат, че ядрената централата е безперспективна, ако цените на природния газ се развържат от тези на петрола, което на практика важи и в момента при ниските ценови нива от последната година и половина.