„Росатом” с предложение за изграждане на нова атомна електроцентрала в Китай

Руската държавната корпорация „Росатом“ получи ново предложение от Китай за изграждането на атомна електроцентрала в континенталната част на страната. Това съобщи пред журналисти директорът по капиталовложенията на държавната корпорация „Росатом“ Генадий Сахаров.

„Сега получихме ново предложение от Китай. По-скоро това ще бъде нова АЕЦ с два блока в Харбин (провинция Хейлунцзян)“, каза Генадий Сахаров, като добави, че в близко време представители на „Росатом“ ще отпътуват за Китай за оценка на площадката. Мощността и типа на енергоблоковете, а също и тяхното количество ще бъдат определени след изучаване на площадката и преговори, уточни Сахаров.
„Росатом“ сега изгражда Трети и Четвърти блокове на Тянванската АЕЦ и обсъжда възможното изграждане на още четири блока. До момента Китай не е изграждала атомна централа в континенталната част на страната.

Както съобщиха от държавна корпорация „Росатом“, в края на септември беше пристъпено към изграждането на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ.

Генералният договор за изграждането на Трети и Четвърти блок на Тянванската АЕЦ беше сключен от „Атомстройекспорт“ (част от „Росатом“) и Цзянсуската ядрена енергийна корпорация (JNPC) през 2010 г., като той влезе в сила през есента на 2011 година. В съответствие с договора, „Атомстройекспорт“ изгражда Трети и Четвърти блокове по проект, аналогичен на този за първите два блока: два енергоблока по руска разработка с реакторни установки ВВЕР-1000, с мощност 1060 МВт всеки.

Руската федерация вече предаде за експлоатация първите два блока на Тянванската АЕЦ. Изграждането на Трети енергоблок беше започнато в края на 2012 година. Според плановете, новите блокове на Тянванската АЕЦ трябва да бъдат пуснати в експлоатация до края на 2017 година.

В началото на септември 2013 г. „Росатом“ и Агенцията по атомна енергия на Китайската народна република, по време на XVII заседание на руско-китайската подкомисия по ядрените въпроси, обсъдиха възможното изграждане

на четири блока (от Пети до Осми) на Тянванската АЕЦ, а също така нови възможни проекти за други АЕЦ в Китай с реактори тип ВВЕР, с два реактора с бързи неутрони тип БН-800, плаващи АЕЦ и други.