Росатом“ смая чуждестранни делегати с проекти за нови ледоразбивачи и плаваща АЕЦ

Руската държавна корпорация „Росатом“ смая 42 чуждестранни постоянни представители на различни държави при международните организации от Виена с революционните си разработки и новите ядрени технологии, които им представи по време на високопоставеното посещение в Русия, съобщи 3e-news.net.

Ако днес е нормално да видиш АЕЦ на различни места по света, то ядрените ледоразбивачи и плаващият енергоблок за първата в света атомна топлоелектрическа централа са нещо уникално, коментираха дипломатите след визитата им в Ленинградската АЕЦ и „Балтийски завод – Съдостроене“.

В Балтийския завод се строят новите, най-мощни универсални ядрени ледоразбивачи по проект 22220. В момента се работи по главния ледоразбивач „Арктика“ и двата серийни атомни кораба „Сибир“ и „Урал“. Корпусът на „Арктика“ бе спуснат на вода през лятото на миналата година, а на 26 септември тази година се очаква да бъде спуснат и корпуса на „Сибир“, съобщи генералният директор на завода Алексей Кадилов. Предаването в експлоатация на „Арктика“, „Сибир“ и „Урал“ се планира съответно през 2019 г., 2020 г. и 2021 г., предава РИА Новости.

По отношение на енергоблока за първата в света плаваща топлоелектрическа централа „Академик Ломоносов“, проектът се развива повече от добре и Балтийският завод в Санкт Петербург завършва изграждането му. „Днес плаващият енергоблок се намира в краен етап на строителство. Общата техническа готовност е близо 96%. На плавателния съд са монтирани всички основни механизми и оборудване“, съобщи ръководителят на проекта Алексей Владимиров.

Плаваща топлоелектрическа централа „Академик Ломоносов“ е предназначена за експлоатация в районите на Крайния Север и Далечния Изток, по-конкретно за осигуряване на надеждно електроснабдяване на Чукотка. „Проектът за плаваща АЕЦ е много интересен, уникален, пионерски проект. Внимателно ще следим прогреса му в бъдеще, защото това е първият в света опит от този род, който е предприела корпорация „Росатом“, заяви председателят на Управителния съвет на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Тебого Сеоколо. Той добави, че МААЕ ще съдейства за осъществяването на проекта за първата плаваща АЕЦ.

Тематиката за „плаващия“ атом е интересна, например за Бразилия, заяви посланикът на страната при международните организации във Виена Марсел Биато. Според него, в Бразилия е доста сложно да се доставя електроенергия в отдалечените региони на страната. „Затова ние с огромен интерес наблюдаваме развитието на руския проект за плаваща АЕЦ и се интересуваме от икономическите му параметри“, коментира Биато.

Дипломатите подчертаха, че с всички тези иновации, революционните разработки и надеждните технологии, руските атомни експерти работят за повишаване на доверието на обществото към атомната енергетика.

„Бих искала да отбележа усилията по информиране на населението, обществото, заинтересованите страни. Смятам за много важно, че „Росатом“ е  избрал такава стратегия, за да може дейността на компанията да бъде разбираема за населението, за всички, които живеят около атомната централа“, отбеляза посланикът на Панама Паулина Наваро.

Според посланика на Йордания при международните организации във Виена Хусан ал Хусейни такива визити, които организира „Росатом“, дават възможност „все повече да се убеждаваме в ценността на ядрените технологии“.