„Росатом“ е готов с решение за отстраняване на последствията от аварията в АЕЦ „Фукушима“

Русия очаква в най-близко време Япония да избере руска технология за изчистването на течните радиоактивни отпадъци от АЕЦ „Фукушима“ като избере от трите проекта, които се разглеждат в момента. „Росатом“ е готов да предложи на Япония решения за отстраняването на последствията от аварията в централата. Това съобщи на 13 април пред руски журналисти в Токио първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация Кирил Комаров.

В японската столица в понеделник се откри 48-ата конференция на Японския ядрено-промишлен форум (JAIF), в който участва и делегация от Русия.
Според Комаров, в момента Русия усилено работи по изграждането на опитна установка за изчистване на тритиеви течни радиоактивни отпадъци. „Считаме, че сме предложили ефективна технология и ще се радваме, ако според резултатите от работата на нашата опитна установка, можем да предложим промишлено решение“, каза Комаров по повод ликвидиране на последиците след аварията в АЕЦ „Фукушима“.

Предложението за изчистване на замърсената вода, руските ядрени специалисти са предали на Япония през 2014 г. След международен конкурс руското предложение бе избрано от 29 проекта, заедно с предложения на още две компании – Kurion Inc и GE-Hitachi Canada Inc.

По думите на Комаров на 14 октомври 2014 г. „РосРАО“ е получил от японската страна одобрение за отделяне на субсидии за реализиране на демонстрационния проект. В настоящето приключват дейностите по създаването на проектната и конструкторска документация на демонстрационната установка, която ще позволи да се потвърди възможността за създаване на икономичен промишлен комплекс за изчистване на течни радиоактивни отпадъци от тритий. – установката за 12 дни в малки обеми (48 кубични метра) преработва моделен разтвор, имитиращ замърсената вода в АЕЦ „Фукушима-1″.

„Росатом“ е готов да предложи на Япония решения в сферата на сигурността, третирането на радиоактивните отпадъци, дезактивацията и извеждането от експлоатация на АЕЦ, своя опит, знания и технологии за по-скорошното ликвидиране на последствията от аварията“, заяви Комаров, който участва в конференцията.

Японските специалисти не успяват да намерят технологии, които биха позволили да се извлече разтопеното гориво из под авариралата ядрена централа „Фукушима-1″. Това пък от своя страна съобщи генералният директор на Международната агенция по атомна енергия Юкия Амано (Yukiya Amano) по време на Японския ядрено-промишлен форум. „Япония засега няма такива технологии“, подчерта той и заяви, че такива технологии нямат и много други страни.

В тази връзка Амано призова международната общност да помогне на Страната на изгряващото слънце като се съсредоточат научните усилия за направата на метод за извличане на разтопеното гориво и изчистване на замърсените територии, както и за извеждането от експлоатация на реакторите на АЕЦ „Фукушима-1″.