„Росатом“ влиза и във вятърната енергетика

„Росатом“ влиза и във вятърната енергетика

 Става дума за създаване на съвършено нов отрасъл в Русия

Росатом влиза и във вятърната енергетика, съобщава РБК. За целта руската държавна корпорация влиза в партньорство с холандската компания – производител на ветрогенератори Lagerwey.

Целта на проекта е за реализиране на проекти във вятърната енергетика и развитие на производство на ветрогенератори в Русия. По тази причина изборът е паднал на Lagerwey след проучване на варианти за партньорство с различни компании – производители на ветроегенератори заради многогодишния й опит, иновативния дизайн, лесната логистика на компонентите в руски условия, степента на готовност на руската производствена база към локализиране на производството на компоненти и готовността на партньорите за максимално широк трансфер на технологии.

„Става дума за създаване на съвършено нов отрасъл в Русия“, заяви първият заместник -генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров. Според него, корпорацията си поставя задачата не само да строи вятърни паркове, но и да създаде система за техническо регулиране, подготовка на кадри, организиране на местно производство на ветрогенератори, сертифициране и развитие на проучвания и разработки. Кирил Комаров не пропусна да отбележи, че енергетиката на бъдещето ще залага на нисковъглеродните източници, каквито са ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници. Решението за диверсифициране на портфейла на предложенията в нисковъглеродната енергетика е логично продължение на бизнеса на „Росатом, отбеляза Кирил Комаров.

Според оценките на „Росатом“ пазарът на ветроенергетиката в Русия през 2024 г. може да бъде 3,6 гигавата с оборот от 200 милиарда рубли годишно (около €3 млрд.). Потенциалното търсене на вятърни паркове в Русия, производството на ветрогенератори, компоненти, както и услуги по експлоатацията и поддръжката след продажбата до 2024 г. се оценява на 400 милиарда рубли (€6,1 млрд.).

Плановете на „Росатом“ предвиждат строителството на не по-малко от 610 мегавата вятърни паркове в рамките на 2018-2020 година, както и локализиране на производството на компоненти и части за ветрогенератори, включително перки за 250 мегавата годишно.

Източник: факти.бг