Рон Пол: Отказът на Русия и Китай от долара заплашва САЩ с финансов крах

САЩ ги очаква мащабна икономическа криза, ако определени страни се откажат от долара за осъществяването на международни операции, смята американският политик Рон Пол, цитиран от РИА Новости.

„САЩ се сблъскват със същите проблеми, които има и Гърция – несъразмерни загуби за социално осигуряване и субсидии, както и крупни военни разходи. Само малка част от военния бюджет на САЩ се харчи за защита на населението от външни заплахи, а в същото време милиарди долари отиват за развитие на имперска външна политика, от която, реално погледнато, американците стават все по-малко защитени”, казва политикът.

Според него гръцката криза показва на американците ясната перспектива какво ги очаква, ако не се спре преразходът на средства за водене на воини и не се установи устойчива парична система.

„Русия и Китай вече се отдръпват от използването на долара в международните си операции. Въпрос на време е все повече страни да захвърлят долара като резервна валута. И когато това стане, катастрофата за САЩ в „гръцки стил“ може да стане неизбежна”, завършва Рон Пол.