Рон Пол: Оказвайки натиск върху Русия, САЩ сами си копаят гроба

Агресивната позиция на САЩ спрямо Русия ускорява отслабването на долара в световен мащаб, счита американският политик Рон Пол, цитиран от РИА Новости.

Хегемонията на долара може скоро да приключи и Русия ще изиграе в това не последна роля, убеден е политикът.

„Русия и Китай напомнят на САЩ, че светът не е еднополюсен и това дразни Вашингтон. Правителството на САЩ се държи като капризно дете, което кипи от гняв, когато Русия отстоява своите национални интереси“, коментира световната ситуация американският политик. Съществуването на страна, отказваща да се подчинят на САЩ, е „непростим грях в нашите очи“.

Оказвайки натиск над Русия, САЩ сами си копаят гроба, като това се отнася и за икономиката. Москва и Пекин са опасност за доминиращата позиция на долара, защото точно тези страни могат да създадат гарантирана със злато валутна система. Такава промяна може да подкопае позициите на американската парична единица по света.

Агресивната позиция по отношение на Русия само ускорява този процес, тъй като търпението на руското ръководство не е безгранично.

Рон Пол стига до извода, че „необоснованата риторика на САЩ прави реално това, от което Вашингтон се бои най-много – световна валутна система, в която те да нямат право на глас и където доларът има второстепенна роля“.