Рой Джоунс-младши получи руски паспорт

Известният американски боксьор Рой Джоунс-младши получи руски паспорт. Тържественото мероприятие се проведе в Москва в едно от централните отделения на Федералната миграционна служба на РФ.

На 12 септември руският президент Владимир Путин подписа указ за предоставянето на руско гражданство на 46-годишния Джоунс.

„Това бе много голяма стъпка за мен. Много съм щастлив, че сега ще посещавам Русия като гражданин на страната. Русия е отлична страна, хората тук са великолепни“, каза спортистът.

Боксьорът отбеляза, че вече е започнал да учи руски език.

„Аз съм руснак“, каза той на руски.

Следващия си двубой Джоунс-младши ще проведе на 12 декември в Москва за титлата „супершампион“ на Световната боксьорска асоциация в първа тежка категория.

Навремето Рой Джоунс-младши се считаше за най-силният боксьор  в света във всички категории.

Той започва кариерата си на професионалния ринг през 1989 г. Бил е световен шампион в четири категории. При това, американецът е известен и с едно уникално постижение – той е единственият боксьор, спечелил шампионски титли в средна, втора средна, полутежка и тежка категория.

В кариерата си американецът има 62 победи на професионалния ринг, като 45 от тях са с нокаут. Рой Джоунс-джуниър е и с 8 поражения на сметката си.

Боксьорът печели сребърен медал на Олимпийските игри през 1988 г. в Сеул.

По-рано гражданин на Русия стана известният френски актьор Жерар Депардийо. Руски паспорт получи и пианистът и диригент Фабио Мастранджело, за когото „любовта към Русия е необяснима“, и който в момента ръководи Санкт Петербургския държавен театър „Мюзик Хол“.

Преди няколко години руски паспорт получи и известният гръцки диригент Теодор Курентзис. В момента той работи като художествен ръководител на Пермския театър за опера и балет.

В момента сред знаменитостите, чакащи да получат руско гражданство са италианската актриса Орнела Мути и френският актьор Сами Насери, известен с ролята си във филма „Такси“.