Рождество в Русия: Святки, вертепни спектакли и благотворителни концерти

На 7 януари православните руснаци празнуват Рождество Христово – събитие, с което преди повече от две хиляди години започва нова ера в историята на човечеството. В стотици храмове във всички региони на Русия ще се проведат тържествени богослужения.

Петербург: вертепни спектакли

На Рождество музеите в Санкт Петербург ще покажат вертепни спектакли, поставени по старинен образец и продължаващи традицията на средновековните представления на коледна тематика. Действието им се развива в пещера – „вертеп“. Такива спектакли могат да бъдат гледани в Руския Етнографски музей, където се провежда 14-тото Санктпетербургско събрание на вертепните театри, както и в Петропавловската крепост.

Край стените на крепостта ще бъдат организирани коледни спектакли, фолклорни фестивали с танци, игри и забави.

Главното Рождественско богослужение в Санкт Петербург ще се проведе традиционно на Бъдни вечер в Казанския катедрален храм.

Урал: Фестивал на ледената скулптура

Да видят и разгледат ледените скулптури и сцени от живота на Романови ще могат жителите на Екатеринбург по време на Коледните празници. Както разказаха за ТАСС от пресслужбата на Екатеринбургската епархия, „международният Коледен фестивал на ледената скулптура „Витлеемска звезда“ ще се проведе на територията на „Храма на Кръвта“ до 7 януари“.

По традиция във фестивала участват скулптори и художници от различни руски региони, както и от Латвия, Украйна и други страни.

Благотворителен концерт в помощ на украинските бежанци

В Ярославската епархия коледните празници ще приключат на 16 януари с благотворителен концерт, средствата от които ще бъдат използвани за подпомагане на семействата на украинските бежанци.