Рогозин: Повишеното внимание на Русия към Изтока не означава отказ от развитие на отношенията със Запада

Повишеното внимание на Русия към Изтока не означава отказ от развитие на отношенията със Запада. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин на заседание на тристранната междуправителствената комисия Русия-Белгия-Люксембург, предаде ТАСС.

„Често чуваме, че Русия се била отдалечила от Европа и търси нови партньори. Била се обидила на Европа и затова се е обърнала към Азия. Това изобщо не е така, – каза Рогозин. – Това за нас е недопустимо дори и ако вземем предвид факта, че гербът ни, наследник на Византия, е двуглав. Едната му глава гледа на Изток, а другата – на Запад“.  Руският вицепремиер цитира думите на Пьотр Столипин за това, че ако се отсече главата, гледаща на Запад, то тогава орелът няма да се обърне окончателно на Изток, а просто ще кърви до смърт.

„Активната ни политика в АТР (Азиатско-тихоокеанския регион – бел. пр.) съвсем не е от днес и не е свързана със санкциите. Тя започна преди няколко години“, припомни Рогозин. „Работим активно в тази насока, защото за нас е крайно важно да развиваме Изтока на страната ни. Огромна територия у нас се намира отвъд Уралските планини. Тя е изключително богата“, каза той.

Руският вицепремиер подчерта, че Русия и ЕС в еднаква степен са заинтересовани от сътрудничеството със страните от Изтока, не само с Китай или Индия. Той добави, че тази логика е заложена в основата на ЕАИС (Евроазиатския икономически съюз).