Рогозин нарече Саакашвили идиот

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин написа на страницата си в Twitter, че Михаил Саакашвили „се е родил като идиот и ще си умре като такъв“. По този начин Рогозин кратко и твърдо реагира на поредното войнствено заявление на бившия грузински президент.

По-рано Саакашвили заяви, че „армията на Украйна може да превземе цяла Русия“. Това той каза в ефира на украинска телевизия, твърдейки, че знае това от „първа ръка“ – „с подготовката на украинските войници се занимават грузински офицери, които съобщиха, че военният дух на украинския войник е най-силният в света. И ако им бъдат дадени необходимите знания, навици и оръжие, за тях няма нищо невъзможно“.

http://www.youtube.com/watch?v=C5ii8n5PWl0

С този свой коментар Саакашвили за пореден път потвърди, че грузински военни участват в конфликта в Донбас на страната на Киев. По-рано с аналогично изказване в родината си той бе удостоен с клеймото „враг на народа“ от премиера на Ираклия Гарибашвили, който настоява, че страната му оказва на Киев само хуманитарна помощ, предаде телевизия „Россия 24“.

Що се отнася до другите коментари по повод изказването на Саакашвили, то чеченският президент Рамзан Кадиров също го „оцени“. Той нарече бившия президент на Грузия „шут“.

Между другото, достатъчно показателни са и коментарите на обикновените интернет потребители в Русия, гледали видеото с изказването на Саакашвили в украинската телевизия. Ето някои от тях:

„Как при тях обаче е интересно устроено. – пише потребител под псевдонима somethingaboutit. – Първо украинските офицери подготвяха великата армията на Грузия за войната през 2008 г. (войната на Грузия срещу Южна Осетия, в хода на която руската армия за едно денонощие срази грузинските войски и освободи Южна Осетия, бел. ред.). А сега пък тези подготвени грузински офицери подготвят великата украинска армия. Не по друго, а по скорост на отстъпление няма да имат равни!“.

„Саакашвили? Този, когото американците изритаха в задника, когато вече не им бе нужен?- пише Ирина. – Дето не му дадоха виза за САЩ? Сега той е еталон за украинците? Украинци, вие какво мислите? Или с какво мислите?“.

По-рано американските власти отказаха на Саакашвили работна виза за САЩ. В Грузия срещу него е образувано наказателно дело по обвинение в превишаване на длъжностните пълномощия.

Саакашвили не се явява по делото в съда и според някои източници, в момента се укрива на територията на Украйна.