Рогозин за руската хакерска намеса на изборите в САЩ: Крадецът вика дръжте крадеца

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че твърденията на САЩ за руска хакерска намеса на американските избори са абсурдни, предава РИА Новости и ИА Кросс.бг

„Ние прекрасно разбираме, че ако има такава вълна от абсурдни и доведени до идиотизъм критики на САЩ за предполагаема руска хакерска намеса, определено става дума за известната формула „Дръжте крадеца!“, заяви Рогозин.

Той подчерта, че „този, който най-много крещи, че са го нападнали и окрали, се готви за подобен вид кибернападения“.

Аферата с предполагаемата руска намеса в миналогодишните президентски избори в САЩ може да навлезе в нов етап още днес, когато според няколко медии се очаква да бъдат повдигнати първите обвинения по разследването, водено от специалния прокурор Робърт Мълър, съобщи Ройтерс.

Американските разузнавателни служби стигнаха през януари до заключението, че Русия се е намесила в изборите в опит да помогне на Доналд Тръмп да победи кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън, като е извършила кибератака и е разпространила поставящи я в неудобно положение имейли и като е използвала пропаганда в социалните мрежи да я дискредитира.

Тръмп отхвърля твърденията за тайни споразумения с руснаците и казва, че разследването е „лов на вещици“. Кремъл също отрича да се е намесвал по какъвто и да било начин в американските избори.

Според Си Ен Ен съдебен състав е одобрил в петък първото обвинение и днес може да бъде задържан поне един заподозрян.