Рогозин за използването от САЩ на руските двигатели РД-180: Христоматия на цинизма

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин коментира думите на министъра на Военно-въздушните сили на САЩ Дебора Лий Джеймс за това, че отказът от използване на ракетните двигатели РД-180 ще ограничи възможностите на Пентагона за изстрелване на военни спътници, предаде РИА Новости.

„Христоматия на цинизма: под санкциите попадат конкурентните експортни продукти на Русия – с изключение на тези, без които САЩ не могат да минат“, написа Рогозин на страницата си във Facebook.

По-рано министърът на ВВС на САЩ Дебора Лий Джеймс заяви, че Пентагонът смята за правилно използването на руските ракетни двигатели РД-180 в САЩ.

Руските двигатели РД-180 се използват в първата степен на американските ракети „Atlas“ и засега американската промишленост не произвежда техни аналози. На 24 декември 2015 г. НПО „Енергомаш“ съобщи за сключването на допълнително споразумение за доставка на още двадесет двигателя РД-180 на САЩ.

През декември 2014 г. Палатата на представителите на Конгреса на САЩ прие поправката на сенатор Джон Маккейн, съгласно която САЩ трябва да се откажат изцяло от руските двигатели до 2019 г. При това за споразумението, сключено между Boeing и Lockheed Martin (ULA) и руската компания НПО „Енергомаш“ до 2019 г., е направено изключение. Също така тогава бе съобщено, че конгресът на САЩ е заделил 220 млн. долара за разработката на американски двигатели.