Рогозин: ВПК ще се откаже от 90 % от компонентите от ЕС и НАТО до 2018 г.

Заместването на вносните компоненти от ВПК (Военнопромишления комплекс – бел. ред.) от страните от ЕС и НАТО трябва да бъде завършено на 90 % през 2018 г., като крайният срок за заместване на украинската продукция във ВПК също е 2018 г., заяви пред журналисти руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от РИА Новости.

„Що се отнася до страните от НАТО и Европейския съюз, най-късните позиции ще бъдат реализирани през 2021 г. Но, основната част, 90 % ще бъде до 2018 г.“, каза Рогозин.

Той отбеляза, че данните за заместването на вносната военна техника са налични и но се отнасят към категорията секретна информация. Те обаче, могат да бъдат „печални за чуждите партньори, които са въвели санкциите“.

„Съществуват такива данни, но те се отнасят до категорията класифицирана информация. Защо да разкриваме всичко? Мога да кажа само едно – че тези данни са печални за нашите партньори, които са наложили санкциите“, каза Рогозин, отговаряйки на въпрос, съществуват ли данни за това, какъв процент от вносната военна техника е заместена към момента.

„Тук проблемът в какво е: ако говорим за Украйна, аз вече ви казах, че това не е най-модерната продукция. Тези продукти, които поради мързел от страна на нашия инженеринг, просто рутинно продължаваше да се внасят от Украйна, вместо да се разработят нови инженерни и технически решения. Затова заместването няма да бъде на остарялата техника, а просто вместо тази стара технология ще се разработват нови, и те вече ще бъдат в рамките на плановете, ще се внедряват в графика на замяната на вноса“, заяви Рогозин.

Както съобщи зам.-председателят на правителството на РФ пред журналисти, плановете и графиците за замяна на вноса на военна техника от Украйна се отнасят до 186 образеца на въоръжение и специална техника, като става дума за хиляда различни позиции. При това, по думите на Рогозин, от страните от НАТО и ЕС Русия трябва да замести от порядъка на 800 модела въоръжение и специална военна техника. Той допълни, че е необходимо да бъдат заместени десетки хиляди конкретни продукти.