Робърт Гейтс: Военните бази в България бяха провокация към Русия

Какво е накарало царя Алексей Михайлович да реформира църквата?

Бившият министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс споделя в мемоарната си книга „Дълг“, че американското споразумение с правителствата на Румъния и България за ротация на войници в техните бази е било ненужна провокация спрямо Русия, Това съобщава радио „Гласът на Америка“ и цитира откъси от книгата.“Прибързаното включване в НАТО на бившите съветски сателити Унгария, Полша, Чехия, Словакия и балтийските страни беше грешка”, пише Гейтс (71 г.). Той е единственият шеф на Пентагона при двама последователни президенти от двете партии.

“Този процес трябваше да стане по-плавно”, продължава Гейтс, който е доктор по руска и съветска история.
“Американската договорка с правителствата на Румъния и България за ротация на воении през базите им беше ненужна провокация”, смята Гейтс. “Опитът да поканим в НАТО Грузия и Украйна дойде в повече (на Москва). Корените на руската империя идват от Киев, така че това беше колосална провокация.”

Гейтс смята, че сънародниците му не си дали сметка за чувството на унижение, преживяно от руснаците след разпадането на СССР.
“Арогантността на американските чиновници, учени, бизнесмени и политици, които нареждаха на руснаците как да водят вътрешните и външните си работи, доведе до дълбоко и трайно скъсване и ожесточаване”, пише Гейтс. Според него след оттеглянето на Джордж Буш-старши от Белия дом през 1993 г., САЩ водят “неумело” отношенията си с Русия.

Най-ярките спомени за Гейтс от борда на “Еър форс уан” са свързани с руснаци. “Кулминационният момент на гордост за мен настъпи в Мюнхен през 2007 г., когато видяхме, че пилотите на самолета на Путин снимат нашия”, припомня си той.

Според бившия министър, който често е определян като специалист по СССР, отношенията САЩ – Русия са станали жертва в значителна степен и на грешки от американска страна..