Робъртс: САЩ се фокусират върху Русия и Китай

Американските власти в състава на „шесторката” международни посредници сключиха споразумение по иранската ядрена програма, за да могат да съсредоточат своите сили за борба с Русия и Китай, счита американският политолог Пол Крейг Робъртс.

Едва ли помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд направи несъгласувано изказване за готовността на Щатите да усилят натиска към Русия в случай на ескалация на конфликта в Донбас. Робъртс прави извод, че Барак Обама изобщо не е заинтересован от намаляване на напрежението, създадено от Вашингтон в отношенията с Русия. „Очевидно е, че Обама не е човек на мира”, пише той.

След разпадането на СССР Щатите привикнаха към комфорта безпрепятствено да диктуват своята воля на света. Подемът на Русия при Путин обаче разруши привилегированото положение на САЩ. И сега САЩ искат да върнат своето влияние, твърди Робъртс. Само че сега САЩ не се намират в най-добрата си военна и икономическа форма.

„Независимо от гигантското си високомерие, Вашингтон разбра, че Щатите не могат едновременно да хвърлят предизвикателства на Русия, Китай, Иран и радикалната групировка „Ислямска държава”. Осъзнаването на този факт стана една от причините за сключване на споразумението с Иран”, категоричен е анализаторът.

Според него, споразумението с Иран сега ще позволи на Техеран да действа против групировката на ИД. До този момент заплахата от радикалния ислям и проблемите с Иран отнемаха време, енергия и ресурси, необходими на Вашингтон за борбата с Русия и Китай.

Освен това споразумението с Иран ще отслаби толкова неизгодната за САЩ енергийна зависимост на Европа от Русия. „Вашингтон иска да приключи с тази зависимост и се надява, че парите ще помогнат за превръщането на Иран в доставчик за природен газ и нефт в Европа”, счита Пол Крейг Робъртс.