Робъртс: САЩ виждат в Русия древния Картаген, който трябва да бъде разрушен

Новата военна стратегия, публикувана от Пентагона в края на юни, доказва, че Вашингтон няма да се почувства в безопасност, докато в света съществуват държави, осъществяващи независима от САЩ политика и именно по тази причина Русия е главната заплаха за хегемонията на Съединените щати, счита американският политолог Пол Крейг Робъртс в публикацията Pentagon Concludes America Not Safe Unless It Conquers The World в сайта на Institute for Political Economy.

„Документът обявява преместване фокуса на внимание от терористите към държави, които „хвърлят предизвикателства на международните норми”. Важно е да се разбере какво означават тези думи. Правителства, които отправят предизвикателства към международните норми – това са суверени страни, които следват политика, независима от Вашингтон. Тези „ревизионистични държави” са заплаха не защото се канят да атакуват САЩ, – Пентагонът признава, че нито Русия, нито Китай се канят да нападат – а именно, защото са независими. С други думи, международната норма се явява зависимостта от Вашингтон”, пише Робъртс.

Според политолога, независимостта на държавите се разминава с тезите в неоконсервативната доктрина на униполярния свят, която декларира наличие на независимост и права само за Вашингтон.

Именно поради тази причина в списъка на „ревизионистичните държави”, според Робъртс, са включени страни като Русия, Китай, Северна Корея и Иран.

Анализаторът е поразен от лицемерието в доклада на Пентагона: „В документа Русия се намира под огъня на критиката за несъответствие на нейните действия на нормите на международното право, които означават, че Русия не следва указанията на Вашингтон. С други думи, този отчет е написан от неоконсерваторите с цел да разпалят война с Русия”, подчертава Робъртс.

В заключение Робъртс сравнява възгледите на Вашингтон спрямо Русия с възгледите на Катон Старши относно Картаген, който всяко свое изказване в римския сенат го завършвал с думите „Картаген трябва да бъде разрушен!”

Освен това Робъртс е категоричен, че САЩ няма да се чувстват сигурни, докато не превърнат всички държави в света в свои васали, „каквито вече станаха всички страни от Европа, Канада, Австралия, Украйна и Япония.